Open Ended Play

Vi ønsker alle at barna våre skal vokse og lære på best mulig måte. En måte å gjøre dette på er ved å oppmuntre dem til å delta i åpen lek. Men hva er det egentlig? I dette blogginnlegget skal vi utforske hva «open ended play» er og hvorfor det er viktig for barn.

 



Hva er open ended play?

Open ended play, eller åpen lek, er en type lek som oppmuntrer barn til å bruke sin fantasi, kreativitet og problemløsningsevner. I motsetning til strukturert lek, som har et spesifikt mål eller utfall, er open ended play flytende og lar barn utforske og eksperimentere med materialer og ideer. I denne type lek er det ingen riktige eller gale svar, og barn står fritt til å uttrykke seg på sin egen unike måte.

 

Eksempler på Open Ended Play:

 

Åpen lek kan ha mange former, og mulighetene er uendelige. Her er noen eksempler på noen åpne lekeaktiviteter:

 

Leke med klosser: Barn kan bruke klosser til å bygge hva de vil, fra enkle tårn til komplekse strukturer.

Maleri: Barn kan bruke forskjellige farger og teksturer for å lage sine egne unike malerier.

Utkledning: Barn kan bruke kostymer og rekvisitter til å lage sine egne karakterer og historier.

Leke med dukker og figurer: Barn kan finne på egne historier og utforske ulike roller i samspill med andre.

Leke med lekedeig: Barn kan støpe og forme lekedeig til alt de kan tenke seg.

Leke med naturen: Barn kan bruke naturlige materialer som pinner, blader og steiner for å lage sine egne oppfinnelser og design.

 

Hvorfor er åpen lek viktig for barn?

 

Åpen lek er en viktig del av et barns utvikling av flere grunner:

 

  • Oppmuntrer til kreativitet: Åpen lek oppmuntrer barn til å bruke fantasien og kreativiteten til å komme opp med egne ideer og løsninger.
  • Bygger problemløsningsferdigheter: I åpen lek lærer barn å eksperimentere, ta risiko og prøve ut nye ting, noe som hjelper dem å utvikle problemløsningsferdigheter.
  • Fremmer uavhengighet: Åpen lek lar barn innta lederrollen og ta sine egne valg, noe som hjelper dem å utvikle både selvstendighet og selvtillit
  • Utvikler kommunikasjonsferdigheter: Når barn deltar i åpen lek, må de ofte forklare ideene sine og forhandle med andre, noe som hjelper dem å utvikle kommunikasjons- og sosiale ferdigheter.

 

Men hva hvis leken ikke er åpen da?

Det går selvsagt helt fint! Det finnes mange andre leker som også er veldig bra for barnets utvikling, og det aller beste er å la barnet utfolde seg i mange forskjellige typer lek.

 

Kort oppsummert er Open Ended Play en viktig del av et barns utvikling, da den oppmuntrer til kreativitet, bygger problemløsningsevner, fremmer uavhengighet og utvikler sosiale ferdigheter. Ved å gi barna muligheter for åpen lek, kan foreldre og omsorgspersoner hjelpe barna til å vokse og lære på best mulig måte. 

 

Noen av våre favoritt-leker innenfor denne sjangeren finner du her:

 

Dyrefigurer i tre:

Disse fantastiske dyrene er skjært ut og malt for hånd. Hvert dyr er derfor unikt, og har en naturlig look og følelse i barnets hånd. De er både dekorative elementer på barnets rom og en leke som kan gi utallige timer med fantasifull morro.


 



Dukker:

Å leke med dukker kickstarter fantasi og rolle-lek, som er en både spennende og nyttig type lek for barna. Både jenter og gutter elsker å leke familie, og her får man utforsket både følelser og samspill i en gruppe om man er flere deltakere i leken.


 


Regnbue:

Dette er en klassisk open ended toy som virkelig lar det være opp til barnet å definere hvordan leken skal gå. Kanskje er det ikke en regnbue i det hele tatt? Kanskje er det en tunnel til alle bilene, et enhjørning-slott eller en labyrint?




2023-02-27 14:34:57